CSR

Kan man måle på ansvarlighed?
Og gør vi som virksomhed nok?

Det er spørgsmål, vi stiller os selv løbende, når vi i HMC arbejder med tiltag, der kan forbedre vores forretning og på områder, der rækker ud over vores kerneforretning.

Som en entreprenørvirksomhed i en af de mest forurenende brancher og en organisation med op mod 300 medarbejdere, lægger vi os i selen for at være transparente og dokumentere vores arbejde og tiltag. Det er nemlig vigtigt for os, at vi forbliver dem, der siger, det de gør, og gør det, de siger – uanset om vi er omfattet af rapporteringskrav fra EU eller ej.

I HMC har vi nedsat en bæredygtighedsgruppe, hvor vi på tværs af organisationen sikrer forankring i processer, kommunikation og adfærd i omstillingen til mere bæredygtighed. Her ser vi til, hvordan vi kan bidrage til vores egen og til den samlede danske styrkeposition på klima gennem konkrete tiltag og handlinger i hverdagen.

Den grønne omstilling er en ongoing proces og læring i at omstille sig til den verden, vi ønsker fremadrettet og noget, der er på hverdagens dagsorden. 

Vi går ydmygt, nysgerrigt og ambitiøst til arbejdet.

Bæredygtighed handler også om væredygtighed.

Bæredygtighed er på dagsordenen over det meste af verden. Nutidens kriser viser, at vi har indrettet vores samfund og levevis på måder, som belaster klima og natur, bidrager til artudryddelse og ulighed mellem mennesker.

FN’s 17 verdensmål sætter retning for den samfundsmæssige og økonomiske udvikling. Men hvad med den menneskelige udvikling? Hvis vi skal lykkes med de ydre forandringer, har vi behov for en indre omstilling – og at have os selv med.

Væredygtighed peger indad og kan beskrives som indersiden af bæredygtighed.

Vi skal i praksis kunne være, før vi kan bære – og det er en del af HMCs dna at gøre en indsats for at hjælpe til, hvor vi kan, særligt, når det handler om os som mennesker. Konkret har vi stort fokus på medarbejderfronten og de parametre, der har betydning for psykisk og fysisk trivsel og sundhed.

Vores tiltag strækker sig bredt.

En af vores indsatser er vores deltagelse i Code of Care, der er en landsdækkende nonprofit organisation, som hjælper kommuner i gang med at tage del i det sociale ansvar ved blandt andet at skabe småjobs til mennesker med psykiske, fysiske eller sociale udfordringer. I HMC tager vi medarbejdere ind, der kan bidrage til vores hverdag og forretning, og vi kan give noget at stå op til gennem et meningsfyldt arbejde.

Dertil sponsorerer vi også mange initiativer, som bidrager til mere ligeværd, trivsel og udvikling hos den enkelte. Det er igennem foreningsliv og NGOer. Blandt andet er vi storsponsor til Danske Hospitalsklovne, hvor vi støtter børn og familier i en svær tid. Vi vil gøre, hvad vi kan for at skabe lys i øjnene hos de børn, der er ramt af sygdom. Vi har valgt at sponsorere Danske Hospitalsklovne, fordi børn er vores fremtid, og vi kan med lidt gøre en markant forskel.