9. juli 2024

Projekt søger løsninger til mere klimavenligt byggeri

Vi byder ind med nogle af HMCs absolut stærkeste kernekompetencer i jord, beton, kloak og skalmur i det spændende og klimabevidste boligbyggeri, Kirkebjerg Søpark i Brøndby.

Boligområdet strækker sig over knap 50.000 kvadratmeter og er inddelt i områderne Fælleden, Bakkerne, Søstien, Terrassen og Lunden. Dertil to komplette parkeringshuse, et aktivitets- og kulturhus med legeplads og padelbane på taget.

Et år er gået siden vi var i gang med murerarbejdet på den største boligkaret i projektet, Lunden, hvor 350.000 mursten blev sat. Lunden består af i alt 162 lejligheder med privat altan eller terrasse, og de første beboere er nu rykket ind. Et stykke derfra gik vi i gang med opgravning og bortskaffelse af forurenet jord på det område, hvor Søstien skulle etableres med 40 rækkehuse ned mod søen. Salget af dem er nu i gang.

Projekt Kirkebjerg Søpark indgår i regi af bygherre, AKF i et flerårigt samarbejde under konceptet Boligbyggeri fra 4 til 1 planet, der sigter mod at nedbringe klimaaftrykket fra boligbyggeri med 75%. Derfor bliver der blandt andet afsøgt alternative løsninger inden for ventilation, fundamenter, forsyning og indeklimamonitorering samt biobaserede byggematerialer.

Zoomer vi ind på et konkret tiltag imellem de alternative løsninger, har vi blandt andet taget del i udviklingen af Skandinaviens største og første 3D-printede bygning, der rummer både gæsteværelse, træningslokale og fællesvaskeri til beboerne. Vi har stået for jord, beton og kloak til det 72 kvadratmeter fælleshus, og murstenene er her erstattet af den 3D-printede beton udført af en professionel bygherre.

Metoden med 3D printning udfordrer det konventionelle byggeri og især anvendelsen af beton, hvor ressourceforbruget af beton kan reduceres markant. Byggemetoden har også potentiale til at aflaste hårdt byggearbejde ved at optimere byggeprocesserne og lade robotter udføre de mere tunge og repetitive opgaver, hvilket også medvirker til at reducerer fejl samt øger effektiviteten og sikkerheden på byggepladsen.

Frem mod sommeren 2025 skal AKF i gang med yderligere 13 rækkehuse, som hører til Søstien, hvorefter hele grunden er bebygget. I de sidste forestående 13 rækkehuse satses der på biogene byggematerialer af træ og halm.

 

Realdania og VILLUM FONDEN # VELUX FONDEN står bag initiativet Boligbyggeri fra 4 til 1 planet.

 

Nyheder

Første spadestik for velfærds-byggeri i Tornby

Første spadestik for velfærds-byggeri i Tornby

Hovedentreprise for resortet HimmerLand

Hovedentreprise for resortet HimmerLand

Ny afdelingschef for HMC Sjælland

Ny afdelingschef for HMC Sjælland